Panna Cotta z truskawkami

Winiary wyszły na pomoc osobom, które mają dwie lewe ręce do przygotowywania deserów. Ich deser Panna     Cotta jest smaczny, ja go trochę zmodyfikowałam po swojemu. Panna Cotta z truskawkami i sosem truskawkowym, nawet z gotowej mieszanki można zrobić pyszny deser.


  SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Pomysł na…Panna Cotta Winiary
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 12 truskawek mrożonych
  • listki mięty do dekoracji

  PRZYGOTOWANIE:

Postanowiłam wypróbować gotowe opakowanie Panny Cotty z małą modyfikacją z mojej strony. W rondelku     gotujemy 250 ml mleka, wyłączamy. Opakowanie Pany Cotty mieszamy w 250 ml śmietanki 30 %, wlewamy do mleka, mieszamy, włączamy gaz i doprowadzamy do wrzenia. Na opakowaniu jest informacja o 4 porcjach, mi zmieściła się całość w 3 szklanych naczyniach do sufletu (pojemność 200 ml), do każdego naczynia wsypałam po 1 łyżeczce rodzynek (rodzynki powinny sie znaleźć na całej powierzchni). Po wystudzeniu wstawiamy naczynia na 1,5 godziny do lodówki ( ja wstawiłam na cała noc). Aby deser wyciągnąć z naczynia, zanurzamy naczynie na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie delikatnie odwracamy i wykładamy na talerzyki. Na drugi dzień rozmroziłam 12 truskawek, połowę przekroiłam na pół. A resztę wymieszałam z sosem truskawkowym dołączonym do opakowania, którego zawartość trzeba wymieszać z 50 ml gorącej wody, po wystudzeniu polałam nim deser na powierzchni i wokół deseru, który stworzył kręgi. Na powierzchni deseru ułożyłam po 3 połówki truskawek, oraz po 3 połówki na sosie, do dekoracji użyłam listek świeżej mięty.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Panna Cotta z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *