Winiary wyszły na pomoc osobom, które mają dwie lewe ręce do przygotowywania deserów. Ich deser Panna Cotta jest smaczny, ja go trochę zmodyfikowałam po swojemu. Panna Cotta z truskawkami i sosem truskawkowym, nawet z gotowej mieszanki można zrobić pyszny deser.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Pomysł na…Panna Cotta Winiary
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki rodzynek
- 12 truskawek mrożonych
- listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Postanowiłam wypróbować gotowe opakowanie Panny Cotty z małą modyfikacją z mojej strony. W rondelku gotujemy 250 ml mleka, wyłączamy. Opakowanie Pany Cotty mieszamy w 250 ml śmietanki 30 %, wlewamy do mleka, mieszamy, włączamy gaz i doprowadzamy do wrzenia. Na opakowaniu jest informacja o 4 porcjach, mi zmieściła się całość w 3 szklanych naczyniach do sufletu (pojemność 200 ml), do każdego naczynia wsypałam po 1 łyżeczce rodzynek (rodzynki powinny sie znaleźć na całej powierzchni). Po wystudzeniu wstawiamy naczynia na 1,5 godziny do lodówki ( ja wstawiłam na cała noc). Aby deser wyciągnąć z naczynia, zanurzamy naczynie na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie delikatnie odwracamy i wykładamy na talerzyki. Na drugi dzień rozmroziłam 12 truskawek, połowę przekroiłam na pół. A resztę wymieszałam z sosem truskawkowym dołączonym do opakowania, którego zawartość trzeba wymieszać z 50 ml gorącej wody, po wystudzeniu polałam nim deser na powierzchni i wokół deseru, który stworzył kręgi. Na powierzchni deseru ułożyłam po 3 połówki truskawek, oraz po 3 połówki na sosie, do dekoracji użyłam listek świeżej mięty.

najlepszy deser, mmm
Jeszcze nie robiłam tego deseru. Skoro mówisz, że dobry ten gotowiec, to może któregoś razu zrobię
Robiłam też na bazie tego deseru sernikową Panna Cotta http://straga.pl/desery/panna-cotta/ byłą pyszna
moja ulubiona <3