Pianka kawowa z borówkami lub jagodami to pyszny, letni deser jogurtowy, który ma formę lekkiej, kawowej pianki. Deser kawowy jest prosty i bardzo szybki do przygotowania. Dla urozmaicenia, zastosowałam borówki amerykańskie i maliny, ale mogą też być jagody lub inne owoce albo bakalie np. siekane orzechy, czy też migdały. Uważam jednak, że kawa z borówkami, czy jagodami to doskonałe smakowe i wizualne połączenie. Piankę kawową polecam przygotować w szklanym naczyniu, a na powierzchni pianki ułożyć owoce, owoce można również dać do masy podczas przygotowania. Forma podania deseru zależy od Was.
Pianka kawowa z borówkami na bazie jogurtu:
Składniki:
150 g gęstego jogurtu greckiego
150 ml wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
świeże lub mrożone borówki, jagody, maliny
Przygotowanie: W 150 ml wrzątku rozpuszczamy 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki żelatyny wraz 2 łyżeczkami cukru, całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą, studzimy. Gęsty, schłodzony jogurt grecki mieszamy chwilkę z rozpuszczoną kawą z żelatyną najlepiej trzepaczką, aby masa się spieniła. Do szklanych naczyń przekładamy kawową masę jogurtową i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Deser kawowy wyjmujemy z lodówki i powierzchnię dekorujemy owocami. Deser jest lekki jak pianka, będzie w wersji super light jak dodamy mniej cukru. Pyszny, polecam!
Wyglada pysznie!