Sernik na zimno z galaretkami

Na Andrzejki zawsze coś przygotowuję słodkiego, mimo, że w domu żadnego Andrzeja nie ma. Niektórzy leją wosk, wróżą sobie ustawiając buty, a ja robię serniki na zimno:)

Dzisiaj postanowiłam przygotować bardzo kolorowy sernik, do którego zrobienia wykorzystałam 4 kolory galaretek. Pokrojone różnokolorowe galaretki i świeże owoce dały piękny efekt kolorystyczny.

Sernik na zimno z galaretkami prezentuje się znakomicie, aż zapiera dech. Lubię serniki na zimno, są mało pracochłonne, lekkie i efektownie się prezentują. Polecam też inne moje przepisy na sernik na zimno np.  Sernik z truskawkami

Składniki:
Galaretki Winiary:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka o smaku kiwi
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa
Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance wrzątku i zostawiamy do stężenia.
Masa biała:
500 g twarogu homogenizowanego 0%,
330 ml śmietany kremówki 30%,
2 żelatyny- fix deserowe D. Oetkera,
4 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji:
1 owoc kiwi
5 szt. Miechunka peruwiańska (Physalis),
1/2 szt owoc granatu,

Przygotowanie:

Zastygnięte galaretki wyciągamy za pomocą noża i kroimy w kostkę.

Masa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, (Ja mam swojego Triblade Kenwood) cały czas miksując dodajemy porcjami twaróg, a następnie 2 op.żelatyny- fix deserowej przygotowanej wg opisu na opakowaniu. Białą masę wykładamy na dno formy, na niej rozrzucamy kostki galaretki, przykrywamy znów masą i tak aż nam się wyczerpią składniki. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Mój sernik stał w lodówce całą noc.
Na powierzchni sernika układamy dekoracyjnie owoce tak jak nam się podoba, ja wykorzystałam owoce Physalis, ziarna granatu i plasterki kiwi.

Smacznego, sernik był pyszny.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Sernik na zimno z galaretkami

  1. Miechunka, albo inaczej Physalis, to inaczej rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska w wielu krajach używana do celów kulinarnych,w Polsce występuje podobna Miechunka rozdęta, którą stosuje się do bukietów, ale ja ostatnio jadłam też jej owoce i żyję, są drobniejsze od tej..

  2. Pingback: Jogurtowiec z galaretkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Skomentuj Konstancja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *