Sorbet z arbuza i groszku podany w szklaneczkach. Już mamy sierpień, a panują upały jak w tropikach. Wszyscy szukają czegoś zimnego, ja piję zimną wodę gazowaną z sokiem pomarańczowym lub apfelschorle, albo zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz, przygotowałam zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci sorbetu arbuzowego. Najlepsze na upały są lody, arbuzowa granita albo sorbety. Na upały polecam przygotować sorbet owocowy, na blogu jest kilka przepisów: truskawkowy, sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy. Kto nie lubi sorbetów owocowych, no kto? Niektórzy powiedzą, a czym tu się zachwycać, zamrożonymi owocami i warzywami? Tym razem postanowiłam zrobić sorbet 3 kolorowy. Zielona warstwa to słodki groszek, biała to jogurt, a czerwona to arbuz. Ten sorbet jest bez dodatku cukru i wody. Arbuz był tak słodki, że nie wymagał dodatku cukru, ani wody!
Składniki
2 szklanki pokrojonego na kawałki, wypestkowanego arbuza
Sok z połowy cytryny
po 1 łyżce jogurtu na szklankę
½ szklanki mrożonego groszku
1 łyżka miodu lub cukru pudru
sok z połowy cytryny
Jak zrobić sorbet z arbuza i groszku?
Najpierw zrobiłam warstwę zieloną, groszek przed mrożeniem krótko blanszuję, potem odcedzam i mrożę, wystarczyło ½ szklanki mrożonego groszku zmiksować z odrobiną miodu i soku z cytryny, rozłożyć do szklaneczek, dołożyć po łyżce jogurtu naturalnego i zamrozić ponownie. Zielona i białą warstwa sorbetu była gotowa. Żeby przygotować czerwony sorbet z arbuza wystarczyło pokroić arbuza w kostkę, dodać sok z połowy cytryny i zmiksować , przelać płynnego arbuza do szklaneczek i zamrozić. Mrozimy sorbet przez 2-3 godziny. Sorbet z arbuza i groszku był gotowy. Smacznego!