Tiramisu bez jajek z adwokatem

Tiramisu bez jajek z adwokatem.

Tiramisu w szklankach o delikatnym i leciutkim kremie na bazie mascarpone i bitej śmietany, bez jajek, oraz biszkoptach zanurzonych w kawie i oprószonych gorzkim kakao. Przepyszny włoski deser z kilku składników. Polecam Wam też przepis na ekspresowe tiramisu, bez alkoholu w kremie, które mogą jeść dzieci.

Niedługo Walentynki, czyli święto zakochanych i ten deser będzie idealny aby uczcić to święto ze swoją drugą połówką. Moje Tiramisu jest znakomite w smaku, bez jajek, które zastąpiłam jajecznym likierem adwokat. A sposób zrobienia jest najprostszy na świecie , efekt  powala na kolana, Tiramisu jak u Włocha. Ma tylko jedną wadę… błyskawicznie znika. Krem z mascarpone jest lekki jak piórko, a to dzięki dodaniu ubitej śmietanki kremówki i likieru.  Polecam szczególnie dla tych, którzy boją się w deserach surowych jajek, zamiast nich jest  ajerkoniak / advocaat / eierlikör. Niestety to nie jest deser dla dzieci, dla nich trzeba zrobić bezalkoholową wersję tiramisu. Polecam Tiramisu przygotować w małych szklaneczkach, wyglądają wtedy  bardziej estetycznie i każdy ma swoja porcję. W przypadku tego deseru można parafrazować  Gombrowicza PRZEPYSZNE! koniec i bomba, kto nie spróbował, ten trąba 😉

Składniki na tiramisu bez jajek

500 g mascaprone
125 ml ajerkoniaku
3-4 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż likier jest słodki)
250 ml słodkiej śmietanki 30% (ubitej na sztywno)
podłużne biszkopty
filiżanka ostudzonej kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej)
1 łyżka amaretto
kakao do posypania

Przygotowanie dania tiramisu bez jajek.

Ubijamy dokładnie mikserem krem mascarpone z ajerkoniakiem i cukrem pudrem.
Następnie ubijamy śmietanę 30% i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników, w innym przypadku masa może się zważyć.
Biszkopty dzielimy na pół i nasączamy kawą z amaretto i układamy w szklance. Na biszkopty wykładamy masę serową, naprzemiennie, aż do wyczerpania składników.
Za każdym razem masę serową posypujemy przez sitko kakao. Ostatnią warstwą powinna być masa serowa, którą obficie posypujemy kakao.
Tiramisu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *