Domowy ekstrakt waniliowy jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Polecam makowiec japoński, do którego dodawałam ekstrakt.
Ekstrakt pięknie pachnie wanilią.
Kilka lasek wanilii albo więcej ( ja mam firmy Kamis)
250 ml mieszanki spirytusu i whisky
Laski wanilii rozcinamy wzdłuż, ale nie przecinamy ich na pół. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce ( ja do barku) i co jakiś czas potrząsamy naczyniem. Ekstrakt jest gotowy, gdy zrobi się ciemnobrązowy. Zajmuje to trochę czasu, zwykle kilkanaście dni, z czasem ekstrakt zyskuje na smaku. Gdy część ekstraktu zużyjemy, dolewamy wódki i zostawiamy całość do naciągnięcia. Lasek wanilii nie wyrzucam po zrobieniu ekstraktu, gdyż tak jak z domowym cukrem waniliowym one długo oddają swój smak, wystarczy tylko dokładać po 1 świeżej lasce wanilii.
Saved as a favorite, I like your website!
Pingback: Sernik nowojorski - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię