Domowy ekstrakt waniliowy

Domowy ekstrakt waniliowy jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserówPolecam makowiec japoński, do którego dodawałam ekstrakt.
Ekstrakt pięknie pachnie wanilią.
Domowy ekstrakt waniliowyDomowy ekstrakt waniliowy
Kilka lasek wanilii albo więcej ( ja mam firmy Kamis)
250 ml mieszanki spirytusu i whisky

Laski wanilii rozcinamy wzdłuż, ale nie przecinamy ich na pół. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce ( ja do barku) i co jakiś czas potrząsamy naczyniem. Ekstrakt jest gotowy, gdy zrobi się ciemnobrązowy. Zajmuje to trochę czasu, zwykle kilkanaście dni, z czasem ekstrakt zyskuje na smaku. Gdy część ekstraktu zużyjemy, dolewamy wódki i zostawiamy całość do naciągnięcia. Lasek wanilii nie wyrzucam po zrobieniu ekstraktu, gdyż tak jak z domowym cukrem waniliowym one długo oddają swój smak, wystarczy tylko dokładać po 1 świeżej lasce wanilii.

Domowy ekstrakt waniliowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Domowy ekstrakt waniliowy

  1. Pingback: Sernik nowojorski - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Pozostaw odpowiedź seo services Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.