Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika –podobnie jak placek ziemniaczany z piekarnika to pyszna, dietetyczna  alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju. Jeśli lubicie frytki, a jednocześnie chcecie zdrowo się odżywiać, to te frytki z piekarnika są dla Was.

Oczywiście jak będziecie je jeść każdego dnia to ze zdrowym jedzeniem nie będzie to miało nic wspólnego. Zjedzone  raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, a sprawią przyjemność bez wyrzutów sumienia 🙂

Te frytki są świetne. Na pewno nie są lepsze niż tradycyjne frytki smażone na oleju, ale ten przepis to zdrowsza opcja dla tych, którzy wolą wersję fit bez smażenia na głębokim tłuszczu 🙂

Do przygotowania fit frytek potrzeba znikomej ilości tłuszczu, mimo to są smaczne i chrupiące. Oliwa z z chili i czosnkiem nadaje im pikantnego smaku, natomiast papryka z kurkumą wspaniałego koloru.

FrytkiFrytki

Jak przygotować fit frytki z piekarnika?
Składniki:

1 kg ziemniaków
1-2 łyżka pikantnej oliwy z chili i czosnkiem
odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy
1 łyżka cukru
sól do smaku

Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości, jak lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki.

Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, aby odrobinę wciągnęły cukier, dzięki temu będą bardziej chrupiące po upieczeniu.

Wylewamy wodę i płuczemy frytki pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Ponownie przekładamy frytki do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy je mieszaniną ostrej papryki w proszku i kurkumy.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je solimy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, gdy zaczną się rumienić wyjmujemy blaszkę z frytkami, mieszamy je, tak, aby przypieczone strony znalazły się na spodzie. Pieczemy kolejne 15-20 minut, aż osiągną złoty kolor i będą odpowiednio chrupkie. Jeśli chcemy, by końcówki frytek były bardziej przyrumienione na 5 minut włączamy termoobieg ( podwyższy temp. pieczenia o ok. 20 stopni). Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowo- jogurtowym lub z keczupem, majonezem, z tym co lubimy 🙂
Frytki zostały podane do wieprzowiny z piekarnika o smaku shawarmy.   

Frytkifrytki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Frytki z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *