Przepis na aioli

Przepis na aioli. Majonez czosnkowy. Ailloli [ajoli’],  aïoli, all-i-oli, fr. aillade , to gęsty sos, w którego nazwie są jego  najważniejsze składniki – ai, garlic czosnek, (from Latin allium; see allium) + oli, oil (from Latin oleum; see oil).] , w tym wypadku „alh” oznacza czosnek, a „oli” to oliwa, to inaczej „sos czosnkowy”, czy też właśnie majonez czosnkowy . Za sprawą czosnku ma ostry, charakterystyczny smak, który wielu osobom bardzo odpowiada! Mimo, że jest kaloryczny to jest zdrowy, do tego smaczny i pasuje do wielu potraw. Jeśli ktoś szuka lżejszą wersję sosu czosnkowego to niech zerknie tutaj,
majonez czosnkowymajonez czosnkowy

Aioli to rodzaj sosu czosnkowego, który pochodzi z Prowansji znajdującej się w południowo-wschodniej części Francji, leżącej nad Morzem Śródziemnym. W kuchni śródziemnomorskiej sos aioli odgrywa bardzo ważną rolę.  Świetnie nadaje się do wszelakich dań kuchni śródziemnomorskiej, ale swoje zastosowanie znalazł nawet jako dodatek do dań z grilla, pizzy, gyrosa, pasuje do drobiu oraz do grillowanych, pieczonych czy gotowanych warzyw, a nawet jako dodatek do gotowanych parówek. Od kilku lat świeci triumf bo sos aioli, a nie majonez, czy keczup, jest najpopularniejszym dodatkiem do frytek.  Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale ja Wam podam  wersję najbardziej klasyczną, wersja podstawowa na aioli!

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Sos aioli bez zbędnych dodatków:

Składniki:

4 ząbki czosnku
2 żółtka jajek (bez białka)
oliwa z oliwek ok. 1/2 szklanki
ok. 1 łyżka soku z cytryny
Sól i biały pieprz do smaku

Ostrość sosu, zależy od ilości wykorzystanych ząbków czosnku.

Przygotowanie najlepszego sosu aioli:

Obieramy i rozgniatamy w moździerzu ząbki czosnku wraz z solą (ok. ¼ łyżeczki), możemy też ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Roztarty czosnek dodajemy do żółtek i cały czas mieszając delikatnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek (tak jak wlewamy olej do żółtek podczas robienia domowego majonezu), uważając, by całość się nie ścięła. Gdy żółtka połączą się z oliwą na krem, doprawiamy sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy, Kosztujemy, czy smak sosu aioli nam odpowiada.

Sos aioli powinien być gęsty jak majonez. I gotowe!
majonez czosnkowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *