Sos na bazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego sosu majonezowo-ketchupowego.
Pogrzebałam w sieci z ciekawości, czemu tak prosty sos ma tak oryginalną nazwę, okazało się że jego nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, które znajdują się na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka Sophia La Londe, która swoją recepturę przekazała dalej aktorce May Irwin, która ten sos nazwała właśnie „Sosem tysiąca wysp”, a jeden z hoteli umieścił ten sos 1000 wysp w swoim menu, a potem nawet zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Sos tysiąca wysp ostatnio przygotowałam do kurczaka pieczonego w woreczku. Polecam ten sos, gdyż jest smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu.
Sos tysiąca wysp do pieczonego kurczaka:
Składniki:
- 6 łyżek majonezu delikatnego WIniary
- 3 łyżki sosu meksykańskiego lub ketchupu
- 1 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu cayenne
W miseczce mieszam za pomocą trzepaczki majonez z sosem meksykańskim (lub ketchupem), octem jabłkowym (lub winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp.
Smacznego!
oj znam i lubię:) do frytek pycha
Pingback: Podpłomyki grillowane faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Koktajl z krewetek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię