Gołąbki często goszczą na naszym stole, jak Piotrek je przygotowuje to w ilości, którą można wykarmić pluton wojska. Nie ma uniwersalnego przepisu na gołąbki. Można je przygotować z różnymi dodatkami, z tym co lubi. Lubię gołąbki z kaszą, gołąbki z mięsem, papryką i ryżem. Przygotowywane w piekarniku lub w parowarze. Te dzisiejsze gołąbki przygotował Piotrek, wykorzystał do ich zrobienia kapustę włoską, która wymaga krótszej obróbki. Gołąbki z mięsem, ryżem bazują na tradycyjnym przepisie na gołąbki z kapusty. ale ugotował je w parowarze. Farsz na gołąbki oprócz mięsa zawiera ryż, oraz sól, pieprz, majeranek.
Ja tym razem chciałam sprawdzić jak będą smakować gołąbki zapieczone w sosie beszamelowym. Gołąbki w kapuście włoskiej doskonale się do tego nadają, porwałam mu więc 6 gołąbków z 18 które zrobił. Przepis na sos beszamelowy znajdziecie w tym przepisie na koronkę flandryjską.
Smakowały wyśmienicie zapieczone pod beszamelem, z dodatkiem krojonych pomidorów i marynowanych pieczarek.
Gołąbki pod beszamelem:
Składniki na 18 gołąbków:
1 włoska kapusta
200 g ryżu długoziarnistego
70 dag mielonego boczku wieprzowego
1 cebula
2 łyżki majeranku
1 łyżka soli, w tym do ryżu i doprawienia kapusty
pieprz czarny
1 jajko
1 łyżka przyprawy Maggi
Przygotowanie:
Z małej kapusty wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, maggi , majerankiem, oraz pokrojoną drobno cebulą, wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon. Wyszło 18 gołąbków.
12 gołąbków układamy ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła dodać 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołąbki delikatnie przeszły zapachem ziół. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie. Podajemy je z sosem pomidorowym.
Składniki na gołąbki pod beszamelem:
- 6 gołąbków
- 1 pomidor
- 200 g marynowanych pieczarek
- pietruszka
Sos beszamelowy:
10 dag margaryny
1/4 szklanki mąki
1/2 l mleka
1 jajko
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Przyrządzamy sos beszamelowy: margarynę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i dokłądnie trzepaczką (ja stosuję Triblade) mieszamy stale podgrzewając, następnie wlewamy zimne mleko i stale mieszając gotujemy 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepujemy jajko i wlewamy do garnka z sosem energicznie mieszając.
6 gołąbków układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy gołąbki sosem beszamelowym, wstawiamy na 15 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni, po tym czasie odwracamy gołąbki, posypujemy pokrojonymi pomidorami bez gniazdek nasiennych i pieczarkami pokrojonymi na połówki. Zapiekamy kolejne 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika gołąbki posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.
Wyglądają cudnie.
Szkoda , że mój mąż nie chce gotować. Wybaczyłabym mu nawet gotowanie w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu plutonu wojska 😉
Jolu, starałam się z myślą o robocie;)
Pysznie się prezentują 🙂 W takiej wersji jeszcze nie próbowałam ale chyba się skuszę 🙂
Pingback: S.O.S. dla dań - konkurs - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom