Gołąbki z modrej kapusty

Gołąbki to w zasadzie domena Piotra. On przygotowuje je na różne sposoby. Ostatnio przygotował Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowym.

Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna.

Gołąbki w modrej kapuście

Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker.  Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad.

Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu. Aby kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem.

Gołąbki z modrej kapusty z ryżem i kurkami, czy jak kto woli gołąbki z czerwonej kapusty  są bardzo smaczne, polecam!

Gołąbki w modrej kapuście

SKŁADNIKI:

  • 1 mała główka modrej kapusty
  • 25 dag kurek
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 150 ml rosołu
  • sól  i pieprz do smaku
  • 1łyżka oleju do smażenia
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 25 ml octu winnego

na sos:

  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki śmietana 36 %
  • 50 g masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sos  przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową, doprawiamy solą i pieprzem, możemy zagęścić sos również niewielką ilością mąki. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:

Podgotowujemy 2 torebki ryżu. Z modrej kapusty wykrawamy głąb i gotujemy kapustę w zakwaszonej octem wodzie ok. 30 minut (modra kapusta jest twardsza niż biała kapusta) , dzięki temu kapusta nie straci swojego fioletowego koloru. Liście delikatnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przestudzone kurki  z ryżem i surowym jakiem (farsz nie będzie się rozpadał), jak ktoś lubi to również mięsem, doprawiamy farsz do smaku  pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść modrej kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy  gołąbki sporej wielkości Gołąbki układamy w wysokim rondlu, zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 30 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowym, ale będą również smakować bez niczego. Mówię Wam te gołąbki w modrej kapuście to była rewelacja.

Gołąbki w modrej kapuście

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *