Kaczka smażona z kolorowym pieprzem

Kaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji.

Polecam kilka przepisów na dania z kaczką:
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym

Kacze piersi zaczynam smażyć na  zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała.  Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 3 minuty ściągamy piersi kacze i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam  pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw  na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku.

Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha i delikatna. Polecam, gdyż to połączenie z makaronem i warzywami, było bardzo smaczne 🙂

Kaczka smażonaKaczka smażonaKaczka smażona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kaczka smażona z kolorowym pieprzem

  1. Kaczka… kto nie lubi kaczki? To naprawdę pyszne mięsko. I nie prawdą jest, że robi się go trudno. Wystarczy przestrzegać reguł, które są w tym wpisie i zawsze się udaje i jest pyszna. Z własnego doświadczenia wiem, że trzeba tylko pokonać w sobie tą chęć do długiego pieczenia i będzie dobrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.