Kotlet z kurczaka panierowany, można przygotować z ćwiartek kurczaka lub z panierowanych piersi kurczaka. Piotrek dzisiaj gotował. Usmażył kotlety z piersi kurczaka, rozbił piersi z kurczaka, doprawił domową przyprawą do kurczaka i pieprzem. Kotlety obtoczył w jajku, następnie w najzwyklejszej panierce z bułki tartej i usmażył na patelni. Kotlety zostały podane sałacie , kolorowym dodatkiem były pomidory i szczypiorek.
Przepis na Kotlety panierowane z piersi kurczaka, takie jak tradycyjne kotlety schabowe.
składniki na 4 kotlety:
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżeczka domowej przyprawy do kurczaka
2 jajka + odrobina słodkiej śmietany lub mleka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlet z kurczaka, kotlety panierowane z piersi kurczaka?
Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Plastry kurczaka wkładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Przygotowujemy 2 talerze: na pierwszym roztrzepujemy 1-2 jajka z odrobiną słodkiej śmietany, na drugim bułkę tartą. Plastry kurczaka doprawiamy przyprawą do kurczaka lub tylko solą i pieprzem, następnie dokładnie obtaczamy je w jajku, a potem w bułce tartej.
Rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy w takiej ilości, żeby równomiernie pokrył dno patelni i układamy na patelni kotlety drobiowe. Smażymy kotlety z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami.