Kotlety mielone z chili i pietruszką
SKŁADNIKI:
- 20 dag mięsa mielonego
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju
- do dekoracji sałata, papryczka chilli, natka pietruszki, keczup, sypkie chilli
PRZYGOTOWANIE: Do metalowe miski przełożyć mielone mięso, dodać1 jajko, 3 łyżki bułki tartej i 50 ml mleka, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, 1/2 siekanej cebuli i połowę posiekanej papryczki chilli oraz 1 łyżkę siekanej natki pietruszki, wszystko ręcznie wyrobić. Uformować płaskie kotlety, które ułożyć na patelni grillowej z rozgrzaną z 1 łyżeczką oleju, dusić pod przykryciem kotlety aż płyn odparuje, podlać niewielką ilością wody obrócić kotlety na druga stronę i dusić jeszcze ok. 5 minut. 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej wymieszać ze 100 ml zimnej wody, następnie wlać to na patelnię i dusić aż sos zgęstnieje. Kotlety wyciągnąć na półmisek, ułożyć na sałacie, udekorować wg uznania. Ja przybrałam je natką pietruszki, papryczką chilli wraz z napisem Kotanyi z keczupu i sypkiej chilli (dekoracja na konkurs zdjęciowy na stronie Kotanyi, które będzie oddawać charakter produktów tej firmy).