Kotlety mielone z chili i pietruszką

Kotlety mielone z chili i pietruszką

IMG_5403

SKŁADNIKI:

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju
  • do dekoracji sałata, papryczka chilli, natka pietruszki, keczup, sypkie chilli

PRZYGOTOWANIE: Do metalowe miski przełożyć mielone mięso, dodać1 jajko, 3 łyżki bułki tartej i 50 ml mleka, wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, 1/2 siekanej cebuli i połowę posiekanej papryczki chilli oraz 1 łyżkę siekanej natki pietruszki, wszystko ręcznie wyrobić. Uformować płaskie kotlety, które ułożyć na patelni grillowej z rozgrzaną z 1 łyżeczką oleju, dusić pod przykryciem kotlety aż płyn odparuje, podlać niewielką ilością wody obrócić kotlety na druga stronę i dusić jeszcze ok. 5 minut. 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej wymieszać ze 100 ml zimnej wody, następnie wlać to na patelnię i dusić aż sos zgęstnieje. Kotlety wyciągnąć na półmisek, ułożyć na sałacie, udekorować wg uznania. Ja przybrałam je  natką pietruszki, papryczką chilli wraz z napisem Kotanyi z keczupu i sypkiej chilli (dekoracja na konkurs zdjęciowy na stronie Kotanyi, które będzie oddawać charakter produktów tej firmy).

Kotlety układamy na sałacie, dekorujemy i wykonujemy napis do mięsa mielonego dodajemy mleko, jajko i bułkę tartą Następnie do masy dodajemy 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego Kotanyi, 1/2 siekanej cebuli i połowę posiekanej papryczki chilli dusimy pod przykryciem kotlety mielone aż płyn odparuje  łyżeczkę skrobii kukurydzianej mieszamy ze 100 ml zimnej wody, następnie wlewamy to na patelnię
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *