Tradycyjne kotlety mielone przygotowuję bardzo często. Tym razem przygotowałam kotlety mielone z kaszą kuskus to taki mój mały eksperyment, gdyż do środka nie dodałam bułki tartej. Do masy mięsnej dodałam suchy kuskus, który pod wpływem wilgoci napęczniał. Kotlety mielone po usmażeniu wyszły rewelacyjne w smaku. Polecam je.
- 40 dag mięsa mielonego z szynki,
- 1 szt. jajko,
- 1 łyżka przyprawy delikat,
- 3 łyżki kaszy kuskus,
- 1 łyżka prażonej cebulki,
- 2 suche kajzerki
- pieprz kolorowy do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Dzisiaj przygotowywałam szynkę w 10 minut, wykroiłam z dużego kawałka ładną myszkę, a z tego co zostało Piotrek zmielił na mielone. Mięso doprawiamy 1 łyżką delikatu, dodajemy prażoną cebulkę, 1 jajko,3 łyżki kaszy kuskus, pieprz i wcześniej namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety.
Smażymy na oleju na rumiano. Podajemy z kartoflami, dodatkiem mixu sałat, pomidora, posypując koperkiem. Podajemy z żurawiną.
chyba błędny tytuł, bo kasza nie jest zamiast bułki… bułka nadal występuje w przepisie
Mowa była o bułce tartej, ale kogoś mogła nazwa wprowadzić w błąd.