Kotlety mielone z sezamem. Sezam to pomysł na urozmaicenie menu.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 kostka rosół wołowy
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 czerstwa bułka pszenna
250 ml mleka
zioła prowansalskie
chilli
1 jajko
1/2 pęczka szczypiorku
bułka tarta
ziarna sezamu
olej do smażenia
Przygotowujemy marynatę z 1 kostki rosół wołowy, 1 ząbka czosnku, szczypty chilli i 1 łyżeczki ziół prowansalskich. Marynatę mieszamy z 1/2 kg mięsa mielonego z indyka. Dodajemy do mięsa 1 jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pszenną, oraz 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, jeszcze raz dokładnie mieszamy masę mięsną. W miseczce mieszamy w proporcji 1:1 bułkę tartą z ziarnem sezamu. Formujemy z masy mięsnej owalne kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i sezamie. Następnie smażymy kotlety na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety podajemy na mieszance sałat, udekorowanych czarnymi oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Kotlety podawałam z pokrojoną bagietką i kolorowymi dodatkami m.in.suszonymi pomidorami, które otrzymałam od Makro, gdyż przesłało mi do testów suszone pomidory firmy Fine Food Bio.