Siekane kotlety z wątróbki wieprzowej. Wątróbkę jadamy z Piotrem bardzo chętnie, zresztą tak jak inne podroby, ale wiemy że są osoby, której jej nie tkną, tak jak moje dziecko, który wręcz jej nienawidzi, natomiast pasztet uwielbia. Kotlety z wątróbki wieprzowej to jeden z pomysłów na jej wykorzystanie i polubienie. Ostatnio bardzo podobnie przygotowałam kotlety siekane z karkówki wieprzowej. Wątróbkowe kotleciki są chrupiące i bardzo smaczne . Najlepiej smakują na ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie.
Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką:
– wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem
– wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami
– Wątróbka drobiowa w sosie chili
–Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami
– Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać
– Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich
– Wątróbka drobiowa smażona z cebulką
Składniki na 12 siekanych kotletów z wątróbki wieprzowej:
500 g wątroby wieprzowej
250 ml mleka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
olej do smażenia
Jak przygotować pyszne kotlety z wątróbki siekanej? Wątróbkę wieprzową oczyszczamy, płuczemy, następnie zalewamy mlekiem i pozostawiamy w mleku około godziny, wątróbkę osuszamy na ręczniku papierowym. Wątrobę kroimy w cienkie plastry, następnie kroimy w cienkie słupki, teraz dokładnie siekamy. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy, to samo robimy z ząbkami czosnku. Posiekaną wątróbkę przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką, dokładnie mieszamy. Wbijamy całe jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje wątróbki i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubioną surówką tym razem podałam do kotletów surówkę z selera z orzechami. Są naprawdę pyszne, polecam!
Witam, ja przemycam w jeszcze drobniejszej formie, miele wątróbkę i z takiej papki robię kotlety. Albo pasztety i wsuwaja aż im sie uszy trzęsą:)