Kotlety z cukinii panierowane jak kotlety schabowe. Uwielbiam kupować o tej porze cukinię, jest młoda i jędrna. Można ją przygotować na wiele sposobów: najlepsze przepisy z cukinii. Kotlety z cukinii w panierce proponuję doprawić np ziołami prowansalskimi, ja mam swoją mieszankę przypraw, a następnie przygotować je jak panierowane kotlety schabowe, wychodzi wspaniałe, pyszne danie warzywne, u mnie panierowanych kotletów z cukinii nie odmawia nikt. Gwarantuję, że jak usmażycie kotlety z cukinii to będziecie musieli przygotować więcej porcji, Kotlety z cukinii panierowane są pyszne i już !
Kotlety z cukinii panierowane, Składniki dla 1-2 osób, wychodzi 10 kotletów z cukinii:
- 1 szt. młoda cukinia ,
- domowa mieszanka przypraw (tymianek, chili w płatkach, pieprz ziarnisty i sól himalajska)
- 1 szt. jajko,
- 2 łyżki mleka,
- mąka do obtoczenia
- bułka tarta do panierowania,
- olej rzepakowy do smażenia,
Przepis na Kotlety z cukinii panierowane. Krok po kroku : Cukinię myjemy, nie obieramy, tylko odcinamy końce i kroimy w ok. 1 cm plastry. Doprawiamy ziołami. Każdy plaster obtaczamy w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku, polecam je jeszcze posolić. Podajemy z ulubionymi dipami lub keczupem. Smacznego!
Poniżej zdjęcie przedstawiające kotlety z cukinii z 2012 roku,.