Kurczak pieczony

Nasz blog bierze udział w akcji ambasadorskiej Przyjaciele Winiary, więc czasami testujemy nowości tej firmy. Między innymi Pomysł na… kurczaka z papryką i ziołami.
Produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/3 suszone warzywa, reszta to zioła, przyprawy. Z przypraw warto wymienić czerwoną paprykę, imbir, paprykę chilli i warzyw burak czerwony i czosnek.
Do opakowania załączony jest woreczek i zapinka i nie musimy zmywać garnków po pieczeniu, a danie podałam w żaroodpornym naczyniu, w którym mięso się piekło. Ponadto wykorzystałam musztardę w stylu amerykańskim, którą otrzymałam w paczce do testowania z „Tygodnia amerykańskiego” w sieci Lidl.

kurczak pieczony

Składniki:
  • 1 op. Pomysł na… kurczaka z papryką i ziołami Winiary
  • 4 szt podudzi z kurczaka
  • 4 szt skrzydełka
  • 2 łyżki musztardy w  stylu amerykańskim z Lidla
  • 1 ząbek czosnku

Umyte i osuszone podudzia i skrzydełka przekładamy  do woreczka załączonego do opakowania, dodajemy 2 łyżki musztardy w stylu amerykańskim, która swój intensywny żółty kolor uzyskała dzięki dodatkowi kurkumy, dodajemy również roztarty ząbek czosnku. Wsypujemy zawartość z dolnej części opakowania, zamykamy zapinką i delikatnie rozprowadzamy przyprawę obracając woreczek z zawartością. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączonym termoobiegiem, woreczek wkładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po wyjęciu rozcinamy woreczek, zawartość wykładamy do naczynia, w którym skrzydła się piekły.

Do mięsa przygotowałam  sałatkę makaronową

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *