Łosoś w sosie ogórkowym

Łosoś w sosie ogórkowym to danie przygotowywała grupa Piotra  na warsztatach Akademii Smaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny,  zachwycił  chyba wszystkich. Polecam  przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem.

łosoś w sosie ogórkowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia około 180g każdy
  • 100g czerwonego kawioru

Umyte filety łososia dokładnie osuszamy.

Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki
  • 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
  • tymianek
  • sól morska, grubo mielony czarny pieprz

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sos ogórkowy:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 pokrojone w kostkę szalotki
  • 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól morska, cukier i biały pieprz do smaku
  • 100g czerwonego kawioru

Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę  i posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby  szalotka i ogórki nie przypaliły się. Wlewamy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem.

Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru.

Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni ASS.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *