Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową

Kolejny przepis przygotowany podczas warsztatów Akademii Smaku Siemens. Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert, ale nigdy w takiej postaci z tak pysznymi  bakaliami w sosie słodkim. Tak przygotowany ser był  niesamowicie smacznym połączeniem smakowym. Przystawka była podana z podpieczonym pieczywem, które był pomocne przy rozpływającym się na talerzu,  płynny i ciepłym serem camembert. Ta przystawka: Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową będzie idealny dla amatorów serów. A ja się do takich zaliczam. Tego grillowanego camemberta niedługo przygotuję sama w domu.
Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek.
grillowany camembert
Składniki dla 4 osób:
  • 4 krążki sera camembert (4 x 125 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki  całych migdałów bez skórki
  • 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki białego balsamicznego kremu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • imbir mielony do smaku
  • 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp
  • 200g konfitury figowej
Sposób przygotowania:
Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem.     Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki.
Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Camembert nacieramy oliwą (można ulubionymi przyprawami), obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy  z obu stron.  Grillowany camembert podajemy zaraz po usmażeniu z ciepłymi bakaliami , oraz sosem powstałym podczas ich przygotowywania, mixem sałat, konfiturą figową oraz podsmażoną bagietką. Smacznego.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *