Na każde święta zawsze piekę mięso . Jest to przeważnie schab, szynka lub karkówka. Piekę je zazwyczaj nacierając tylko przyprawami, niewielką ilością oleju i podlewając niewielką ilością wody. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste. Tym razem przygotowałam marynatę z sokiem pomarańczowym i pikantnym dodatkami. Sok wycisnęłam dzięki sokowirówce FP 2700 Kenwood bo taką mam, ale można wykorzystać gotowy sok z kartonika lub wycisnąć nawet ręcznie.
Tak przygotowane mięso pieczone, czytaj pieczona szynka doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. Z pieczenia mięsa zawsze zostaje trochę tłuszczu i tzw. galaretka, pakuję to do pojemniczka i zamrażam, potem można przygotować pyszny sos pieczeniowy. Wystarczy zrobić delikatną zasmażkę z mąki pszennej, dodać trochę zimnej wody i tłuszczu ze smażenia szynki, mamy pyszny sos pieczeniowy.
Mięso pieczone – pieczona szynka
składniki:
- ok. 2 kg szynki wieprzowej bez kości
- marynata: sok z 1 pomarańczy, sos sojowy, ocet balsamiczny z modeny, sos sweet chilli, 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- ognista mieszanka przypraw Kamis
Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy marynatą przygotowaną z soku pomarańczowego, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki octu balsamicznego , oraz 2 łyżek sosu sweet chilli i oleju. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso posypujemy z każdej strony 1 łyżką majeranku i ognistą mieszanką przypraw.
Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C – po 45 min. obracamy mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, ok. 1/2 szkl. – pieczemy dalej ok. 45 minut, jeszcze 2 razy obracamy mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
pyszności….:)
z opisu wynika,że sokowirówka K….. jest po prostu niezbędna (touche`). Siedzenie przy piekarniku i obracanie szynki co 15 minut to kolejny pomysł z cyklu „nudzi mi się w życiu okrutnie”. Cóż… są inne przepisy na wykonanie – poszukam na pewno.
Ja w mojej kuchni mam przeważnie sprzęt Kenwood z racji mojej współpracy z nimi, nazwa nie chciała Ci przejść przez gardło. Nie napisałam, że jest wyciskanie soku jest obowiązkowe, można kupić sobie sok z kartonu, albo wycisnąć czym popadnie. Nie zmuszam też nikogo do gotowania wg moich przepisów, blogów jest skolko ugodno, więc powodzenia.
Pingback: Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Myślę, że lepiej nie nakłuwać szynki żeby nie traciła soków.
Dzień dobry.
Jestem laikiem w kwestii pieczenia mięsa, bo go po prostu nie jem ale muszę przygotowac święta bo tak się stało że mama zachorowała i nie da rady. Moje pytanie: kawałek szynki jaki posiadam teraz w zamrażarce (kupione wczoraj ) jest bardzo szeroki , czy można podzielić go na pół i zrobić z połowy pani przepisu czy nie bardzo? Wyjdzie wówczas Ok 1 kg szynki , ile piec taki kawałek?