Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym

Na każde święta zawsze piekę mięso . Jest to przeważnie schab, szynka lub karkówka. Piekę je zazwyczaj nacierając tylko  przyprawami, niewielką ilością oleju i podlewając niewielką ilością wody. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste. Tym razem przygotowałam marynatę z sokiem pomarańczowym i pikantnym dodatkami. Sok wycisnęłam dzięki sokowirówce FP 2700 Kenwood bo taką mam, ale można wykorzystać gotowy sok z kartonika lub wycisnąć nawet ręcznie.

Tak przygotowane mięso pieczone, czytaj pieczona szynka doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. Z pieczenia mięsa zawsze zostaje trochę tłuszczu i tzw. galaretka, pakuję to do pojemniczka i zamrażam, potem można przygotować pyszny sos pieczeniowy. Wystarczy zrobić delikatną zasmażkę z mąki pszennej, dodać trochę zimnej wody i tłuszczu ze smażenia szynki, mamy pyszny sos pieczeniowy.

Mięso pieczone – pieczona szynka

Mięso pieczone

składniki:

  • ok. 2 kg szynki wieprzowej bez kości
  • marynata: sok z 1 pomarańczy, sos sojowy, ocet balsamiczny z modeny, sos sweet chilli, 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • ognista mieszanka przypraw Kamis

Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy marynatą przygotowaną z soku pomarańczowego, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki octu balsamicznego , oraz 2 łyżek sosu sweet chilli i oleju. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso posypujemy z każdej strony 1 łyżką majeranku i ognistą mieszanką przypraw.

Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C – po 45 min. obracamy mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, ok. 1/2 szkl. – pieczemy dalej ok. 45 minut, jeszcze 2 razy obracamy mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.

Mięso pieczone

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym

  1. z opisu wynika,że sokowirówka K….. jest po prostu niezbędna (touche`). Siedzenie przy piekarniku i obracanie szynki co 15 minut to kolejny pomysł z cyklu „nudzi mi się w życiu okrutnie”. Cóż… są inne przepisy na wykonanie – poszukam na pewno.

  2. Ja w mojej kuchni mam przeważnie sprzęt Kenwood z racji mojej współpracy z nimi, nazwa nie chciała Ci przejść przez gardło. Nie napisałam, że jest wyciskanie soku jest obowiązkowe, można kupić sobie sok z kartonu, albo wycisnąć czym popadnie. Nie zmuszam też nikogo do gotowania wg moich przepisów, blogów jest skolko ugodno, więc powodzenia.

  3. Pingback: Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Dzień dobry.
    Jestem laikiem w kwestii pieczenia mięsa, bo go po prostu nie jem ale muszę przygotowac święta bo tak się stało że mama zachorowała i nie da rady. Moje pytanie: kawałek szynki jaki posiadam teraz w zamrażarce (kupione wczoraj ) jest bardzo szeroki , czy można podzielić go na pół i zrobić z połowy pani przepisu czy nie bardzo? Wyjdzie wówczas Ok 1 kg szynki , ile piec taki kawałek?

Skomentuj Zielona strona Flinstona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *