Z naleśników można wyczarować dania na słodko, słono, ostro. Pikantne naleśniki z okienkiem
Przepis na ciasto naleśnikowe (ok. 10 szt.):
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
Dodatki na 1 naleśnik:
środek sałaty masłowej
1/2 pomidora
2 plastry szynki gotowanej
kilka czarnych oliwek
sól morska i pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy naleśniki wg przepisu: 1 jajko ubijamy trzepaczka Triblada z solą, dodajemy 1 szkl. mąki, po 1/2 szkl. wody i mleka, ponownie dokładnie ubijamy. Smażymy naleśniki na gorącym oleju z obu stron.W ostudzonym naleśniku za pomocą małego kieliszka wykrawamy kółka. Rozkładamy naleśnik. Przygotowujemy farsz: środek sałaty rozdzielamy na pojedyncze listki i układamy na środku naleśnika, szynkę kroimy w cienkie słupki, kładziemy na sałacie Skrapiamy sosem sweet chilli, układamy plastry pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy plasterkami czarnych oliwek i zwijamy. Układamy na talerzu, obkładamy resztą sałaty, pomidorami i oliwkami. Ponownie skrapiamy sosem sweet chilli.