Naleśniki po meksykańsku. Czyli żytnie naleśniki z farszem meksykańskim.
- mąka żytnia pełnoziarnista – 1.5 szklanek
- miąższ z pomidorów – 2 sztuki
- mleko – 1 szklanka
- kukurydza z puszki – 3 łyżki
- woda gazowana – 1 szklanka
- fasola czerwona z puszki – 4 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
- Fix Kurczak po meksykańsku Knorr – 1 opakowanie
- olej – 1 szklanka
- Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula – 1 sztuka
- kiełbasa śląska – 2 sztuki
sposób przygotowania:
- Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może sie porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto się rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.
- Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku Knorr, oraz pokruszoną 1 mini kostkę smażona cebulka Knorr,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.
- Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki.