Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku. Czyli żytnie naleśniki z farszem meksykańskim.

Naleśniki żytnie

  • mąka żytnia pełnoziarnista – 1.5 szklanek
  • miąższ z pomidorów – 2 sztuki
  • mleko – 1 szklanka
  • kukurydza z puszki – 3 łyżki
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • fasola czerwona z puszki – 4 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • Fix Kurczak po meksykańsku Knorr – 1 opakowanie
  • olej – 1 szklanka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula  – 1 sztuka
  • kiełbasa śląska – 2 sztuki

sposób przygotowania:

  1. Smażymy naleśniki: ubijamy 1 jajko z 1/4 łyżeczki soli, dodajemy 1,5 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej, pół szklanki wody gazowanej i szklankę mleka wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, a następnie smażymy (bardziej rumiano niż z mąki pszennej) na gorącym oleju z każdej strony, podczas obracania na drugą stronę trzeba to robić ostrożnie podrzucając je, gdyż ciasto ma delikatną strukturę i może sie porwać (przy próbie odwracania łopatką ciasto się rwało). Z tego przepisu wychodzi 10 naleśników.
  2. Farsz: kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy miąższ z pomidorów, 3 łyżki kukurydzy, 4 łyżki fasoli czerwonej, wlewamy 250 ml zimnej wody, wsypujemy całe opakowanie fixu Kurczak po meksykańsku Knorr, oraz pokruszoną 1 mini kostkę smażona cebulka Knorr,dusimy całość na małym ogniu 10 minut.
  3. Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony, dekorujemy natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *