Naleśniki zapiekane z łososiem i serem

Dzisiaj mamy dzień naleśnikowy w różnych wariantach smakowych. Pierwszy pomysł to smaczne naleśniki zapiekane z wędzonym łososiem, pomidorami i żółtym serem. Najlepsze takie naleśniki są na ciepło prosto z patelni, można je podać z pikantnym sosem pomidorowym. Tak przygotowane naleśniki są bardzo sycące i zaspokajają głód na długo.

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szkl.mleka,
  • 1 szkl.wody gazowanej
  • 3 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia

Nadzienie:

  • 4 naleśniki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 2 pomidory
  • czarny pieprz Kamis

 

PRZYGOTOWANIE:  3 jajka ubijamy z solą, dodajemy 2 szkl. mąki, po 1 szkl. wody gazowanej i mleka, dokładnie mieszamy trzepaczką Triblada i smażymy na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy po 2 łyżki konfitury wiśniowej. Składamy Naleśniki wg uznania, tym razem w kopertkę. Naleśniki są bardzo sycące, z tego przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.

 Na usmażonego rozłożonego naleśnika kładziemy po 2 plastry sera, na jednej połówce układamy rozdrobniony plaster wędzonego łososia i półplasterki pomidora. Naleśnik z nadzieniem składamy na pół, kładziemy na suchą patelnię, dociskamy i podgrzewam na niewielkim ogniu z obydwu stron, aż ser się roztopi i sklei obie części naleśnika. Zdejmujemy naleśnika z patelni, kroimy na połówki, możemy posypać kiełkami rzodkiewki. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne naleśniki.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.