W naszym domu uwielbiamy wszelakie podroby: wątróbkę, cynaderki, gulasze z serc. Dzisiaj przepis na pikantny gulasz z serc z pęczakiem, papryczką habanero, marchewką, natką pietruszki i pomidorami koktajlowymi przygotowany w piekarniku.
Jeśli ktoś ma ochotę na inną wersję gulaszu z serc to przepis można znaleźć tutaj.
Pikantny gulasz z serc drobiowych:
Składniki:
1 kg serc drobiowych,
1 cebula
1 opakowanie Pomysł na… soczystego kurczaka z papryką i ziołami Winiary
1 papryczka habanero
1 marchewka
Natka pietruszki
1 szklanka kaszy pęczak
6 pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Serca drobiowe odmaczamy w zimnej wodzie, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia w postaci krwi, odcinamy żyłki i kanaliki. Wrzucamy serca do woreczka załączonego do opakowania, 1 startą marchewkę, 1 pokrojoną cebulę, oraz drobno pokrojoną papryczkę habanero, wlewamy 1 szklankę wody. Wsypujemy przyprawy, zamykamy i ostrożnie obracając woreczek równomiernie rozprowadzamy przyprawy. Woreczek układamy w naczyniu żaroodpornymi, wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Następnie odcinamy końcówkę woreczka i wrzucamy ćwiartki pomidorów. Wyjmujemy z woreczka i mieszamy z posiekaną natka pietruszki.
Uwielbiam wszystkie cuda zrobione z serc, ale to przerosło moje wyobrażenia 😉
Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje 😉
http://www.zaraz-wracam.pl
Pingback: gulasz z kiełbasą i warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis fajny, ale nijak się ma do kuchni PRL. Nie przypominam sobie, aby w PRL były „Pomysły na…” Winiar czy też papryczki habanero.