Przepis na gulasz po meksykańsku. Gulasz z kaszą w meksykańskim stylu, można uzyskać dodając przyprawy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, czyli kumin, chilli, paprykę czerwoną i czosnek, trzeba je jednak używać z umiarem, gdyż można przedobrzyć i uzyskać efekt przeciwny do oczekiwanego. Postanowiłam z autopsji sprawdzić wiadomości usłyszane na warsztatach.
Składniki:
60 dag mięsa gulaszowego
1 kostka do mięsa z papryką Knorr
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki kuminu Kotanyi
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/4 łyżeczki marynaty czosnkowej Kotanyi
1 cebula
Przygotowanie:
Przygotowujemy w pierwszej kolejności marynatę do mięsa, do miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać kostkę do mięsa, którą rozcieramy za pomocą widelca, wsypujemy pozostałe przyprawy, czyli majeranek, chilli, kumin, czerwoną paprykę i czosnkową marynatę, dokładnie łączymy składniki i dodajemy do niej mięso pokrojone w kostkę. Pokrywamy marynatą wszystkie kawałki mięsa i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Gdy czas marynowania dobiegnie końca, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy mięso, odwracamy i układamy na mięsie cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy pokrywką, podsmażamy drugą stronę, wlewamy 400 ml wrzącej wody i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie i uzyskamy aromatyczny sos, zagęszczaczem jest w tym przypadku cebula. Gdy mięso i sos jest gotowy podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.