Schab wieprzowy może mieć po obróbce różne oblicza, jedni jedzą go w postaci panierowanego kotleta, ja pokusiłam się by przygotować z niego roladki. Roladki wieprzowe, czyli schabowe wyszły bardzo pyszne, z dodatkiem szpinaku i sera brie są rewelacyjne. Polecam:)
Składniki:
- 2 plastry schabu wieprzowego,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- do smaku sól morska prowansalska i pieprz czarny,
- szczypta chilli,
- plaster sera brie,
- garść szpinaku świeżego lub mrożonego,
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
2 plastry schabu układamy tak by zachodziły na siebie, rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Podłużny papier do pieczenia smarujemy olejem, posypujemy granulowanym czosnkiem, solą prowansalską, chilli i czarnym pieprzem. Układamy oba plastry schabu, doprawiamy je również z drugiej strony. Na środku układamy liście szpinaku oraz słupki sera brie. Plastry schabu dokładnie zwijamy w roladkę, zawijamy w papier do pieczenia, związujemy nitką, układamy na rozgrzanej suchej patelni smażymy z każdej strony po 2-3 minuty minut. Gotową roladkę zostawiamy by odpoczęła, kroimy w ukośne plastry ok. 2 cm, wykładamy na talerz, dekorujemy mieszanką sałat i polewamy sosem powstałym ze smażenia. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
Moi Panowie też mieli schab ale w postaci tradycyjnego panierowanego schabowego:)