Gdy przychodzi lato to Polska grillem stoi, gdyż dla większości Polaków nie ma nic lepszego niż weekend spędzony przy grillu z rodziną lub znajomymi .Grillowanie to dla większości wspaniała zabawa, która łączy wszystkie pokolenia. Dla tych, którym nie chce się rozpalać grilla, albo nie są jego fanami, ale uwielbiają smażoną kiełbasę proponuję przygotowanie nacinanych kiełbasek i usmażenie ich na patelni razem z cebulą. Kiełbasę do smażenia lub grillowania polecam dosyć głęboko ponacinać, gdyż podczas obróbki cieplnej uwolnimy z kiełbasy nadmiar tłuszczu i wody, lepiej kiełbasę dopieczemy w środku, poza tym łatwiej taką kiełbasę się kroi, a potem gryzie i je 😉
Charakterystycznego smaku tej smażonej kiełbasie z cebulą dodaje wędzona papryka i tymianek. Smażone kiełbaski z cebulą często przygotowuję na śniadanie lub na kolację. Właściwie nadają się również na obiad, jako szybki posiłek tzw. SOS, kiedy nie mamy pomysłu, kiedy nie mamy czasu, albo kiedy mamy na nie ochotę 😉
Lubię kiełbasę smazoną z cebulą, albo lubię na smazonej kiełbasie przygotowywać jajecznicę: Jajecznica na kiełbasie ze szczypiorkiem; Jajecznica na kiełbasie
Nacinane smażone kiełbaski z cebulą z dodatkiem tymianku i wędzonej papryki, polecam. Kiełbasa smażona z cebulą, ją uwielbiam.
Składniki:
1 kg kiełbasy grillowej
wędzona papryka
suszony tymianek
świeży tymianek cytrynowy
sól i pieprz
cebula
ketchup
Przygotowanie:
Kiełbaski do smażenia powinny mieć wielkość mniej więcej po 150 gram, nacinamy kiełbaski w kratkę do 1/3 grubości w odstępach 1 cm z każdej strony. W nacięcia wcieramy wędzoną paprykę, suszony i świeży tymianek. Posypujemy kiełbaski solą i pieprzem.
Smażymy kiełbaski z obu stron na dużej rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, jednocześnie smażymy na złoto cebulę pokrojoną w piórka. Smażone kiełbaski z cebulą podajemy z ketchupem, oraz pszennym pieczywem.
Smacznego.
Pingback: Szaszłyki z kiełbasą i papryką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię