Szparagi z sosem serowym

  • Szparagi to sezonowe warzywo bardzo popularne w Wielkopolsce, przygotowuje się je na różne sposoby. Ja postanowiłam przygotować szparagi z sosem serowym, a Piotrek na swój ulubiony sposób, czyli z bułką tartą i masłem, przepis znajdziecie poniżej.

    szparagi z sosem serowym 4 sery z brokułami:

    apRgi z sosem serowym

    • 8 szt. szparagi,
    • 1 op. sos sery z brokułami,
    • 1 łyżeczka cukier,
    • 1 łyżeczka Sól,
    • do smaku pieprz kolorowy,
    • 50 ml śmietana

    Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotować sos z 250 ml zimnej wody i 50 ml śmietany, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut. Szparagi wyłożyć, polać sosem, doprawić pieprzem kolorowym i ozdobić kolorową papryką.

  • szparagi z bułką tartą i masłem:
    Składniki:
    • 10 szt. szparagi,
    • 3 łyżki bułka tarta,
    • 3 łyżki masło,
    • 1 łyżeczka Sól,
    • 1 łyżeczka cukier

    Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Rozpuścić masło na patelni dodać bułkę tarta, przyrumienić. Szparagi wyłożyć, posypać bułka tarta, dodać 1 łyżkę masła i ozdobić kolorową papryką.

     

     

     

     

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *