Musaka

 Danie to było moim kulinarnym eksperymentem, chodziła za mną ta potrawa od programu „Kuchenne rewolucje” Pani Magdy Gessler, gdzie przeprowadzała swoją rewolucję w restauracji greckiej w Poznaniu.  A kropkę nad i postawił portal Doradca Smaku, pisząc na blogu o obchodzonym dzisiaj Światowym Dniu Różnorodności Kulturowej i proponując w nim grecką musakę. Ja nie trzymałam się ściśle ich przepisu, wolę eksperymentować w kuchni i wprowadzać swoje co nieco.
musakamusaka
  • MUSAKA po mojemu z indykiem
    Składniki:2 duże bakłażany

    1 puszka pomidorów bez skórki z czosnkiem

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    kilka świeżych listków bazylii

    1/4 szklanki oliwy

    80 dag mielonego mięsa z indyka

    10 dag startego ostrego sera gouda

    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

    Sos beszamelowy:

    10 dag margaryny

    1/4 szklanki mąki

    1/2 l mleka

    1 jajko

    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

    do smażenia: oliwa

    Sposób przygotowania:

    Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.

    Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.

    Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.

    Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.

    Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem

    i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.

    Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.

    musaka

     

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *