Szynka duszona ( z ziołami prowansalskimi)

Dzisiaj szynka duszona w marynacie z sosu sojowego, syropu malinowego i ziół prowansalskich.

Składniki:

60 dag szynki wieprzowej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka ziół prowansalskich Kamis
2 łyżeczki papryki Kotanyi
1 łyżka syropu malinowego
1 łyżka oleju do smażenia
listki tymianku
pęczak Kupiec

Przygotowanie:

Przygotowałam marynatę z 1 łyżki syropu malinowego, ziół prowansalskich, sosu sojowego i papryki. Pokroiłam szynkę w plastry,  następnie każdy kawałek szynki smarujemy marynatą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.  Patelnię grillową smarujemy łyżką oleju. Delikatnie obsmażamy szynkę na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą, dusimy około 1 godziny aż woda odparuje. Szynkę kroimy w plastry i podajemy z ugotowanym pęczakiem, wymieszanym z gotowaną, posiekaną marchewką, oraz konfiturą z żurawiny.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.