Kurczak pieczony (w marynacie jogurtowej )

Propozycja na pieczonego kurczaka w marynacie jogurtowej, z czosnkiem, z papryką i tymiankiem cytrynowym.

 

Składniki:

  • 4 szt podudzi z kurczaka
  • 1 jogurt grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki Kotanyi
  • sól morska ziołowa Kamis
  • tymianek cytrynowy

Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz paprykę, dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone podudzia doprawiamy dokładnie solą ziołową i smarujemy marynatą jogurtową, układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy gałązkami tymianku cytrynowego.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączonym termoobiegiem,  wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po 30 minutach podudzia odwracamy, aby były równomiernie upieczone z każdej strony. Kurczaka podajemy np. z kalafiorem i sałatką z pomidorów

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *