Udka pieczone w marynacie miodowej
Składniki
- 6 szt udka kurczaka z podudziem,
- 2 ząbki czosnek,
- 1 łyżka majeranek,
- 4 łyżki ocet balsamiczny,
- 1 łyżka miód,
- 3 łyżki olej,
- sól pieprz papryka
Przygotowanie:
6 udek kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Udka rozdzielamy ostrym nożem na pałki i podudzie, posypujemy papryką z każdej strony i układamy w formie do pieczenia. Następnie będziemy każdy kawałek kurczaka smarować marynatą, którą przygotujemy w miseczce.Przygotowujemy marynatę z wyciśniętego przez praskę czosnku, wymieszanego z majerankiem. 3 łyżkami oleju, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i marynujemy kawałki kurczaka, wstawiamy z blaszką na 2 godziny do lodówki. Kurczaka pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, po 30 minutach odwracamy na drugą stronę, w razie potrzeby delikatnie podlewamy wrzącą wodą i pieczemy kolejne 30 minut. Mięso musi być ładnie opieczone a jednocześnie nie możemy przypalić. Mięso można podawać na ciepło i na zimno.Możemy pieczone kawałki kurczaka podawać z sałatką kartoflaną.