Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Wczoraj Piotrek gotował, wymyślił sobie, że zrobi zapiekankę ziemniaczaną w garnku. Gdy ją zobaczyłam gotową, to nie bardzo dałam wiary, że można w taki sposób ją przygotować. Ja zawsze zapiekam zapiekanki w piekarniku. Ułożył warstwy wędlin, ziemniaków i blanszowanej brukselki w posmarowanym olejem garnku, smażył, pod koniec dodał starty ser, który fajnie rozpłynął się na powierzchni.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

  • 1 kg kartofli,
  • 30 dag boczek wędzony,
  • 2 kiełbasy zwyczajne,
  • 1 papryka,
  • 4 brukselki,
  • 1 szt. cebula,
  • 1 szklanka startego sera żółtego,
  • do smaku sól, ognista mieszanka przypraw Kamis,
  • 1 łyżka oleju

Wysmarować garnek olejem, na spód wyłożyć plastry wędzonego boczku, doprawić  ognistą mieszanką przypraw, następnie układać warstwami plastry ziemniaków, papryki,  pokrojoną w kostkę cebulę,  plasterki kiełbasy, plasterki pozostałych kartofli, doprawiać solą i ognistą mieszanką przypraw, ostatnia warstwa to plastry boczku, pojedyncze listki blanszowanej brukselki. Smażymy w garnku 50 minut, po 40 minutach powierzchnię zapiekanki posypujemy tartym serem. Gdy zapiekanka jest gotowa, kroimy ostrym nożem,  podajemy z dipem lub keczupem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *