Często przygotowujemy zupy z owocami morza, dzisiaj proponuję zupę tajską, ta nie jest typową zupą tajską, oprócz krewetek w mieszance są kalmary i omułki. Dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna z dodatkiem mieszanki owoców morza, z orientalnym posmakiem, czyli curry i mleczka kokosowego. Tajska zupa z owocami morza jest pyszna, aromatyczna, bardzo ją polecam.
Składniki:
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka przyprawy curry Kamis,
ognista mieszanka przypraw Kamis
szczypta chilli
1 mała marchewka
750 ml bulionu lub 1 kostka rosołu drobiowego Winiary
150 ml mleczka kokosowego
1 szklanka makaronu ryżowego
sól morska do smaku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Marynujemy owoce morza z 1 łyżką oliwy, łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, ogniste mieszanki przypraw. Rozgrzewamy patelnię dodajemy owoce morza i smażymy 3 minuty cały czas mieszając, odkładamy do osobnego naczynia. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Do garnka wlewamy 750 ml wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy stratą marchewkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy do rosołu mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy, wsypujemy podsmażone owoce morza i więcej nie gotujemy. W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron układamy na środku talerza, rozlewamy zupę, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!

To zdecydowanie moje smaki 🙂
Dodałem algi. Pomysł rewelacyjny. Dziękuję.
Rewelacja