Tajska zupa z owocami morza

Tajska zupa z owocami morza. Często przygotowujemy zupy z owocami morza, dzisiaj proponuję zupę tajską, ta nie jest typową zupą tajską, oprócz krewetek w mieszance są kalmary i omułki. Dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna z dodatkiem  mieszanki owoców morza,   z orientalnym posmakiem, czyli  curry i mleczka kokosowego. Tajska zupa z owocami morza jest pyszna, aromatyczna, bardzo ją polecam.


Tajska zupa z owocami morza, Składniki:

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
1 łyzka oleju
2 łyżki żółtej pasty curry lub1 łyżeczka przyprawy curry i ognista mieszanka przypraw 1 mała marchewka
750 ml bulionu, rosołu lub 1 kostka rosołowa
150 ml mleczka kokosowego
1 szklanka ugotowanego makaronu orzo tzn. w kształcie ryżu
sól morska do smaku
kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Owoce morza  wraz z żółtą pastą curry lub łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, ognistej mieszanki przypraw   smażymy 3 minuty na oleju cały czas mieszając, odkładamy do osobnego naczynia, wlewamy kilka łyżek wrzącej wody i całość przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka  z owocami morza wlewamy 750 ml wcześniej przygotowanego bulionu lub rosołu,  dodajemy stratą marchewkę  i  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy do rosołu mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy. W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron układamy na środku talerza, wlewamy zupę, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Tajska zupa z owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *