Tajska zupa z owocami morza

Często przygotowujemy zupy z owocami morza, dzisiaj proponuję zupę tajską, ta nie jest typową zupą tajską, oprócz krewetek w mieszance są kalmary i omułki. Dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna z dodatkiem  mieszanki owoców morza,   z orientalnym posmakiem, czyli  curry i mleczka kokosowego. Tajska zupa z owocami morza jest pyszna, aromatyczna, bardzo ją polecam.


Składniki:

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka przyprawy curry Kamis,

ognista mieszanka przypraw Kamis

szczypta chilli

1 mała marchewka

750 ml bulionu lub 1 kostka rosołu drobiowego Winiary

150 ml mleczka kokosowego

1 szklanka makaronu ryżowego

sól morska do smaku

natka pietruszki

Przygotowanie:

Marynujemy owoce morza  z 1 łyżką oliwy, łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, ogniste mieszanki przypraw.  Rozgrzewamy patelnię   dodajemy  owoce morza i  smażymy 3 minuty cały czas mieszając, odkładamy do osobnego naczynia. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Do garnka  wlewamy 750 ml wcześniej przygotowanego rosołu,  dodajemy stratą marchewkę  i  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy do rosołu mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy, wsypujemy podsmażone owoce morza i więcej nie gotujemy.  W między czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron układamy na środku talerza, rozlewamy zupę, dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Tajska zupa z owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.