Dziś nadrabiam zaległości wpisowe na temat ogólnopolskiej kulinarnej imprezy, w której wraz z Piotrem mieliśmy zaszczyt uczestniczyć: Gala wręczenia Kryształowych Tasaków. Ogłoszenie laureatów konkursu Wędliniarskiego „Kryształowy Tasak” odbyło się 3 lutego 2014 podczas uroczystej Gali, która odbyła się w „Białej sali” BAZARU Poznańskiego.
„Kryształowe Tasaki” to wdzięczna nazwa statuetek przyznawanych najlepszym wyrobom przygotowanym wg najlepszych receptur, a sprzedawanych w sklepach sieci Intermarché, Konkurs zorganizowany został po raz drugi przez Dyrekcję Handlową sieci. Zgłoszone wyroby oceniane były w trzech kategoriach: „kiełbasa biała”, „kiełbasa cienka” oraz „szynki i wędzonki” przez przedstawicieli sieci, programu „Doceń polskie”, organizacji branżowych oraz znanych kucharzy, m.in. Mirka Drewniaka.
Zwycięzcą w kategorii „kiełbasa biała” został sklep Intermarché z Dąbrowy Górniczej, w kategorii „kiełbasa cienka” Intermarché ze Szczecinka, a w kategorii „wędzonki i szynki” polędwica wędzona surowa z Intermarché z Obornik Wielkopolskich. Przedstawiciele jury podkreślali, że poziom rywalizacji był bardzo wysoki i znacznie podniósł się od ubiegłego roku.
Uroczystą galę prowadził znany prezenter telewizyjny Tomasz Kammel.
Zaserwowane menu doskonale komponowało się z uroczystym charakterem wieczoru.
W charakterze przystawki wystąpiły zwycięskie wędliny.
Na część artystyczną składały się występy poznańskiej Rewii „Viva” , które trochę trąciły chałturą i nijak pasowały do tego co reklamuje się na stronie rewii.
Należy podkreślić to co udało się rewelacyjnie: piękne miejsce, świetna oprawa graficzna, obsługa kelnerska na wysokim poziomie, profesjonalne prowadzenie i sprawne wręczenie nagród, oraz smakowite menu, w tym mini zakąski z wołowiny (tatar, carpaccio) wręczane przed samą imprezą.
Do przygotowania wpisu wykorzystałam zdjęcia moje, oraz zdjęcia, które otrzymałam dzięki uprzejmości przedstawiciela Intermarché D.Szafraniak, oraz M. Bielskiego.