W ostatni weekend blogerzy kulinarni spotkali się w Hotelu Mistral w Gniewinie, aby powalczyć o tytuł I półfinalisty BlogerChef. Spotkanie było podzielone na dwa dni. W piątek na wieczorku hiszpańskim w luźnej atmosferze przygotowywaliśmy różne dania z produktów, które mieliśmy do dyspozycji. Ja przy okazji postanowiłam przeprowadzić test funkcji gotowania indukcyjnego Kenwood Cooking Chef, podgrzewając w nim ciasto drożdżowe. Do tej pory ciasto podgrzewałam w piekarniku ustawionym na 50 stopni z termoobiegiem, więc miałam obawy, ale robot Kenwood spełnił moje oczekiwania, po testach polecam nastawić temperaturę na 60 stopni i ciasto drożdżowe rośnie znakomicie. Nie mieliśmy też do dyspozycji normalnej wielkości piekarników, jedynie piekarniki Pangourmet firmy De’Longhi . Co do nich też miałam obawy, bo wyglądały na bardzo małe- są jednak bardzo głębokie i mają wiele funkcji, których nie ma w normalnej wielkości piekarniki. Sprzęt sprawdził się znakomicie podczas pieczenia pizza rolls, które zaprezentowałam podczas wieczorku hiszpańskiego. Nie było niestety nic pomidorowego, z czego można było przygotować sos, postanowiłam więc trochę zmodyfikować mój przepis i wykorzystać farsz pieczarkowy Ole! oraz zastąpić żółty ser mieszanką FELISOS z suszonymi pomidorami.
Do przygotowania ciasta zastosowałam zaś mąkę pełnoziarnistą wymieszaną z białą mąką pszenną.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 3 szkl mąki pszennej (1 szklanka białej i 2 szklanki pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- farsz pieczarkowy Ole!
- szynka parmeńska
- FELISOS z suszonymi pomidorami Ole!
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklankę białej mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Ustawiamy temperaturę w płycie indukcyjnej robota do temp. 60 stopni i czekamy 20 minut do wyrośnięcia ciasta, po tym czasie wyciągamy ciasto drożdżowe i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy, tworząc prostokąt. Smarujemy farszem pieczarkowym, obkładamy na całej powierzchni szynką parmeńską, posypujemy suszonymi pomidorami i serem feta. Zwijamy ostrożnie ciasto, tworząc wałek, kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układamy na blasze pionowo, niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pizze wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem.
I właśnie ta niesamowita atmosfera i pragnienie, przygotowania super dań przez członków danego zespołu było najfajniejsze .
gdyby nie nasza damska ekipa, nie wiem, czy by Paszczak doniósł taki sukces :p
w kobietach siła!
bardzo dobrze mi się z Tobą pracowało. dziękuję, Jolu, za mile spędzone chwile 🙂
Jolu, dziękuje za super zabawę!
A Twoje roladki były wyśmienite!
Pingback: Po pierwszym półfinale BlogerChef’a | W Krainie Smaku
Pingback: Uczestnicy o I półfinale BlogerChef’a | W Krainie Smaku
Pingback: BlogerChef – uzupełnienie: relacje pozostałych, bazy zdjęć… |