Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem

Klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na klopsiki jest uniwersalny, klopsiki najpierw się podsmaża lub surowe wrzuca na bulion. Można klopsiki przygotować z różnymi sosami. Klopsiki podajemy z różnymi dodatkami: z ryżem, makaronem lub ziemniakami, można też w sosie maczać pieczywo np. bułki pszenne.

Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. jajka
  • 1 bułka pszenna
  • bułka tarta
  • sól czosnkowa Kotanyi
  • pikantna mieszanka pieprzów Kotanyi
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 kostka cukru
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g ryżu basmati Kupiec

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy wraz z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką (namoczoną wcześniej w mleku) w szatkownicy FP 270. Masę mięsną przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, majeranek, sól, 1/4 łyżeczki pieprzu, dodajemy jeszcze 1 łyżkę bułki tartej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Formujemy z masy okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Obtaczamy klopsiki w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony  na łyżce oleju. Zalewamy klopsiki 500 ml wrzącej wody, dodajemy kostkę bulionu warzywnego, przecier pomidorowy, kostkę cukru, dusimy na małym ogniu 15 minut.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, dodajemy 50 ml śmietany, mieszamy i wlewamy do klopsików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos pomidorowy zgęstnie, doprawiamy solą czosnkową i mieszanką pieprzu, podajemy z ryżem basmati, obsypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem

  1. Pingback: Klopsiki w sosie śmietanowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *