Klopsiki w sosie śmietanowym

Klopsiki w sosie śmietanowym i ryżem pełnoziarnistym Parboiled to nasza propozycja na szybki obiad.

Polecamy inne przepisy na klopsiki:
klopsiki w sosie pomidorowym
klopsiki z ryżem.
klopsiki w sosie koperkowym
klopsiki z ryżem i natką,

IMG_1746

 

Składniki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki śmietany do sosu,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1 szt. jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka kaszki kukurydzianej
  • do smaku sól, pieprz młotkowany i majeranek,
  • ryż pełnoziarnisty Parboiled naturalny

Jak przygotować Klopsiki w sosie śmietanowym? Zmielić mięso wieprzowe z łopatki wraz z 2 ząbkami czosnku, dodać jajko, majeranek, doprawić solą, młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę kaszki kukurydzianej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Przygotować sos śmietanowy: do 500 ml wrzącego bulionu, (albo jak kto wykorzystuje bulion w kostkach rozpuścić we wrzącej wodzie kostkę bulionu warzywnego), wrzucić uformowane mięso na klopsiki, gotować na małym ogniu 15 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z pełnoziarnistym ryżem Parboiled, obsypać koperkiem.

IMG_1745

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Klopsiki w sosie śmietanowym

  1. Pingback: Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *