Pyszne klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na klopsiki jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach.
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
- 1/2 litra rosołu
- 2 łyżki semoliny
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- sól morska
- pieprz
- 4 łyżki sosu salsa Winiary
- 100 g przecieru pomidorowego
- 50 ml słodkiej śmietany
Zmielić mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblade, dodać jajko, 2 łyżki sosu salsa, doprawić solą i pieprzem, dodać jeszcze 2 łyżki kaszki manny i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Podgrzać rosół, włożyć klopsiki, dodać koncentrat i 2 łyżki sosu salsa, dusić na małym ogniu 15 minut, semolinę wymieszać w 50 ml śmietany, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstnie, podawać z makaronem, obsypać natką pietruszki.
Spaghetti to moje ulubione danie:)
Z makaronem to idealne połączenie, podoba mi się pomysł Pascala(kuchnia lidla) żeby dodać jeszcze ser grecki, muszę to wypróbować.