Makaron z kiełbasą w moim rodzinnym domu był potrawą SOS. Gdy lodówka była prawie pusta. Kiełbasa, makaron i cebula w domu były zawsze. Te trio to było idealne połączenie. Ja i moje koleżanki umiałyśmy taki makaron zrobić samemu. To danie w okresie PRL, czyli mojego dzieciństwa i wczesnej młodości było bardzo popularne. Danie proste, tanie i smaczne. Czasami robiłam je w wersji na bogato z jajkiem i serem, w takim połączeniu uwielbia je do tej pory mój syn. Często jadałam też smażone kiełbaski z cebulą. Ja w ogóle jestem miłośniczką kiełbasy pod wszelką postacią 😉 Czasami jadłam też makaron z białym serem, albo smażony makaron z jajkami. Bardzo lubię makaron z kiełbasą mocno podsmażony. To proste danie mogę jeść na obiad i kolację.
Teraz też jak nie mam pomysłu lub czasu na gotowanie czegoś szczególnego, to przygotowuję makaron z kiełbasą, zawsze mam w zapasie makaron, kiełbasę i cebulę.
Dzisiaj był właśnie taki dzień, brak czasu. Przepis na makaron z kiełbasą.
składniki:
2-3 wędzone kiełbasy niezbyt chude
300 g makaronu (najlepiej gruby: penne, świderki itp.)
2 cebule
szczypiorek
2 łyżki oleju
sól i czarny pieprz do smaku
szczypiorek do posypania
wersja na bogato: opcjonalnie 2-3 jajka i tarty ser np. mozzarella
Jak przygotować smażony makaron z kiełbasą? Cebule obieramy i kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Doprawiamy solą i podsmażamy na złoto. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, zmniejszamy ogień, aby z kiełbasy wytopił się tłuszcz, a potem podsmażyła.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go na durszlaku, przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą, mieszamy i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli przygotowujemy wersją z jajkiem, to wbijamy do makaronu roztrzepane widelcem jajka i mieszamy. Gdy jajka się zetną, możemy posypać makaron tartym serem. Mieszamy delikatnie i wykładamy gorący makaron z kiełbasą, jajkami i serem na talerze, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!