Makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Na Dzień Makaronu, Piotrek przygotował makaron z sosem pomidorowym. Taki aromatyczny sos z mielonym to doskonały dodatek do makaronu.
Składniki na Makaron z sosem pomidorowym:
1/2 kg mięsa mielonego np. wieprzowego , wołowego, drobiowego, czy mieszanego
1 szt cebula,
1 ząbek czosnku
200 ml koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki cukru
do smaku sól, pieprz czarny, suszona bazylia albo oregano, czy też zioła prowansalskie
1 łyżka oleju,
dowolny ulubiony makaron, np. typu penne
Przygotowanie Makaronu z sosem pomidorowym:
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić, dodać zmielone mięso np. z łopatki wieprzowej i przyrumienić cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i bazylią, (można dodać suszone oregano, czy też inne ulubione przyprawy) dodać koncentrat pomidorowy lub sok z kartonika, wszystko przesmażyć razem. Dla zrównoważenia smaku dodajemy odrobinę cukru. Podlać sos 250 ml wrzącej wody i dusić do odparowania wody. W między czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu z solą, makaron do sosu pomidorowego powinien być al dente, czyli sprężysty. Odcedzić makaron na durszlaku. Makaron wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem pomidorowym z mięsem mielonym. Można posypać makaron tartym parmezanem lub innym twardym serem. Smacznego!
Poniżej stare zdjęcie makaronu z sosem pomidorowym.