Makaron z sosem

    • Dzisiaj Dzień Makaronu, Piotrek przygotował Penne z sosem pomidorowym.
    • Aromatyczny sos z mielonym w domu mięsem to doskonały dodatek do makaronu.

      1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,

    • 1 szt cebula,
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 ml koncentratu pomidorowego,
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • do smaku sól, pieprz czarny, suszona bazylia
    • 1 łyżka oleju,
    • makaron typu penne

Przygotowanie:

Rozgrzać  olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić ją, dodać zmielone w szatkownicy (ja używam szatkownicę Triblade) mięso z łopatki i przyrumienić.  Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i bazylią, (można dodać suszone oregano, czy też inne ulubione przyprawy) dodać koncentrat pomidorowy lub sok z kartonika, wszystko przesmażyć. Dla zrównoważenia smaku dodajemy cukier. Podlać 250 ml wrzącej wody i dusić do odparowania wody. W między czasie ugotować makaron typu penne z 3 łyżeczkami soli,  powinien być al dente, czyli sprężysty, odcedzić na durszlaku. Makaron wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem. Można posypać spaghetti tartym parmezanem lub innym żółtym serem.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.