Botwinka do słoików to świetny sposób na zamknięcie trochę lata na zimę, bo głównie sezon na botwinkę u nas trwa od czerwca, jeszcze teraz w sierpniu możemy się nią cieszyć do woli.
Ale kto twierdzi, że botwinka to tylko zupa sezonowa? Ja zamykam jej smak w słoiku i delektuję się jej smakiem również jesienią i zimą!
Latem liście botwinki i buraczki są najsmaczniejsze, jeśli macie do nich dostęp (my mamy na działce buraczkową grządkę) koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików na zimę.
Botwinka w słoikach jest bardzo prosta do przygotowania. Można potem zrobić z niej sałatkę, chłodnik, zupę z botwinką , albo zmiksować z jogurtem lub kefirem uzyskując pyszny koktajl.
Botwinka na zimę, robicie? Może w słoiki? A może mrozicie? Czy robicie ją tylko sezonowo?
Składniki na botwinkę do słoików:
5 pęczków botwinki
1-2 pęczki koperku (opcjonalnie)
5 ząbków czosnku
Na każdy 1 litr wody + ¼ szklanki octu jabłkowego + 2 łyżki soli + 1 łyżka cukru
Jak zrobić botwinkę do słoików:
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki skrobiemy lub obieramy cienko.
Botwinkę rozdrabniamy tak jak lubimy, ja buraczki kroję w grubą kostkę, a łodygi i liście drobniej. Koper myjemy, osuszamy i siekamy ( tym razem nie wykorzystałam koperku, dodam go podczas przygotowania zupy), a czosnek kroimy w plasterki.
Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy mieszankę botwinki, buraczków, kopru i czosnku, ugniatamy.
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, sól i ocet. Zalewą zalewamy botwinkę w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody w garnku.
Wygląda przepięknie! Przyznaję się, że nigdy nie miałam okazji robić botwinki do słoików, ale chyba się skuszę 🙂
Zrobiłam botwinkę w słoiczkach, ale jestem ciekawa jak robisz zupkę po otworzeniu słoiczka? Czy gotujesz wywar i dodajesz zawartość słoiczka?
Robię na wywarze zupę, lub miksuję z jogurtem, kefirem na chłodnik.
Ale całą zawartość słoika łącznie z zalewą dać do zupy czy tylko same warzywa
Zalać gorącą zalewą? Czy wystufzoną ?
Gorącą i zaraz pasteryzujemy.
Super!!! Robię już drugą partię !!Jest wspaniała!!!
Ile z tej porcji wychodzi sloikow?
Ale całą zawartość słoika łącznie z zalewą dać do zupy czy tylko same warzywa
oczywiście, że całość 🙂
Czy można użyć zwykly ocet?
Zwykły ocet jest spirytusowy i ma 10% jest mocniejszy, dodać go mniej.
Jak zrobic z octem 10%?
Dać trochę mniej albo rozrzedzić go trochę. Jabłkowy ma 6 %.
Myślisz która lepsza w słoiku czy mrożona?
Robiłaś mrożoną?
Oczywiście, jak mam miejsce w zamrażalniku to mrożę na surowo, tylko posiekaną. Mniej pracy przy mrożonej.
Zrobiłam 4 słoiczki zgodnie z przepisem i wszystkie zaczęły fermentować. Nie mam pojęcia dlaczego. 🙁
Być może to wina koperku