Botwinka do słoików

Botwinka do słoików to świetny sposób na zamknięcie trochę lata na zimę, bo głównie sezon na botwinkę u nas trwa od czerwca, jeszcze teraz w sierpniu możemy się nią cieszyć do woli.

Ale kto twierdzi, że botwinka to tylko zupa sezonowa? Ja zamykam jej smak w słoiku i delektuję się jej smakiem również jesienią i zimą!

Latem liście botwinki i buraczki są najsmaczniejsze, jeśli macie do nich dostęp (my mamy na działce buraczkową grządkę) koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików na zimę.

Botwinka w słoikach jest bardzo prosta do przygotowania. Można potem zrobić z niej  sałatkę, chłodnik, zupę z botwinką , albo zmiksować z jogurtem lub kefirem uzyskując pyszny koktajl.

Botwinka na zimę, robicie? Może w słoiki? A może mrozicie? Czy robicie ją tylko sezonowo?

Składniki na botwinkę do słoików:

5 pęczków botwinki
1-2 pęczki koperku (opcjonalnie)
5 ząbków czosnku

Na każdy 1 litr wody + ¼  szklanki octu jabłkowego + 2 łyżki soli + 1 łyżka cukru

Jak zrobić botwinkę do słoików:

Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki skrobiemy lub obieramy cienko.

Botwinkę rozdrabniamy tak jak lubimy, ja buraczki kroję w grubą kostkę, a łodygi i liście drobniej. Koper myjemy, osuszamy i siekamy ( tym razem nie wykorzystałam koperku, dodam go podczas przygotowania zupy), a czosnek kroimy w plasterki.

Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy mieszankę botwinki, buraczków, kopru i czosnku, ugniatamy.

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, sól i ocet. Zalewą zalewamy botwinkę w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody w garnku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

18 myśli nt. „Botwinka do słoików

  1. Zrobiłam botwinkę w słoiczkach, ale jestem ciekawa jak robisz zupkę po otworzeniu słoiczka? Czy gotujesz wywar i dodajesz zawartość słoiczka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *