Frużelina jagodowa

Jagody leśne! przyszła na nie pora. Nie cierpię ich zbierać, ale jeść i owszem, posiłkuję się wtedy kupując je od zaprzyjaźnionych zbieraczy jagód. Frużelina to produkt otrzymywany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu.  Gdy wczoraj kupiłam 6 litrów jagód, od razu zdecydowałam, że z części przygotuję pyszną frużelinę z dodatkiem białego wina. Część zamrożę, a z części przygotuję wypieki. Rano nawet wykorzystałam ich trochę na naleśniki z jagodami. Mam też zamówienie na pyszne jagodzianki. Niedawno zamieściłam przepis na frużelinę truskawkowo-arbuzową, której będę używać jesienią i zimą do wypieków i deserów, aby przypomnieć sobie letnie smaki tych owoców. Takie samo zastosowanie będzie miała frużelina z jagód leśnych. Zanim się za nią zabierzemy, polecam zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż przetwarzanie ich jest strasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany,  pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji.

Frużelina jagodowa

  • 2 litry jagód
  • 1 i 1/2 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml białe wino półwytrawne

Przygotowanie:

Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Ja użyłam lekkiego półwytrawnego wina austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością na kilka godzin, do momentu aż jagody puszczą sok.
Doprowadzamy zawartość do wrzenia, delikatnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez kilka minut, mieszamy delikatnie, najlepiej giętką silikonową cienką łopatką, aby jagody pozostały w całości, czyli nie rozgotowane.Rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną  z odrobiną zimnej wody, dodajemy do jagód i mieszamy delikatnie. Gotujemy ok. 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą  kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować.
Smacznego, ta frużelina jagodowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki.
frużelina jagodowaSAM_6977SAM_6978SAM_6943SAM_6944SAM_6969SAM_6972
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Frużelina jagodowa

  1. Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Jedno z Twoich zdjęć znalazłam kilka dni temu na jednej z grup kulinarnych (Co na obiad). Dziewczyna napisała, że zrobiła pyszną frużelinę jagodową i wstawiła Twoje zdjęcie słoiczków oczywiście z logiem. I dopisek: zdjęcie z internetu. Zaatakowałam ją czy właścicielka bloga wyraziła zgodę? Gdzie jest link do jej przepisu? Dziewczę jeszcze się na mnie oburzyło: jak to? przecież napisałam: znaleziono w internecie …. :((( Zeusie ty widzisz i nie grzmisz? Wrrr… :)) Pozdrawiam :))

  3. Witam 🙂
    W tym roku byłam ju zna jagodach:) zrobiłam pierogi a resztę zamroziłam.
    Chciałam zapytać czy wino musi być białe czy mogę zastąpić je czerwonym?

Skomentuj Inspirowane Smakiem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *